De invliegopening: welke grootte voor welke vogel?

nestkastje met versteviging bij de invliegopening

Nestkasten zijn leuke toevoegingen aan elke tuin, maar ze zijn nog leuker als ze bewoond zijn! Enkele dingen waar je aan moet denken voordat je een nestkast in je tuin plaatst, zijn de grootte van de invliegopening, de hoogte en de hangrichting. In deze blogpost gaan we nader in op hoe verschillende maten invliegopeningen van invloed kunnen zijn op welke vogelsoorten het kastje gebruiken. Er zijn geen officiële regels voor invliegopeningen; elke vogelsoort heeft zijn eigen voorkeuren, afhankelijk van de omgeving.

Verschil in voorkeur

Vogelhuisje - Koper S sfeer

Je kunt kiezen welke vogels je in de tuin aantrekt door de grootte van het gat in de nestkast – kleiner voor mussen, mezen en boomklevers; groter voor roodborstjes, merels en winterkoninkjes. Het lijkt misschien millimeterwerk, maar deze afmetingen maken een groot verschil voor vogelsoorten.

De grootte van het invlieggat is niet de enige factor die het bezoek van vogels aan een nestkast beïnvloedt. Plaatsing, hoogte, vulling en ophangrichting kunnen net zo belangrijk zijn om gevederde vrienden aan te trekken. Voor meer informatie over hoe je je nestkasten het beste kunt ophangen, kun je onze blogpost raadplegen: Hoe hang je een nestkast op?

Lekker overzichtelijk

In het onderstaande overzicht lees je de verschillende diameter invliegopeningen van de nestkast. En welke Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende diameters van invliegopeningen voor elke vogelsoort.

Invliegopeningen:Geschikt voor de vogelsoorten:
ø 22 mmKleine mezenPimpelmeesZwarte mees
ø 30 – 32 mmGrote mezenKoolmeesKuifmeesBonte vliegenvanger
ø 34 – 40 mmMussenRingmusHuismusBoomkleverGekraagde roodstaart
ø 45 mmSpreeuwGrote bonte specht
ø 130 mm Bosuil
HalfholenMerelRoodborstGrauwe vliegenvangerGrote gele kwikstaartZwarte roodstaart


Veel succes met het uitzoeken van een mooie nestkast!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *