Hoewel bijna iedereen graag een uil in zijn tuin zou willen zien, is dat niet altijd mogelijk. Er zijn veel factoren die bepalen of een uil in je tuin wil nestelen, en vaak komt het aan op geluk. In Nederland zijn uilen een schaarse soort en daarom wettelijk beschermd. Als je uilen in je omgeving hebt en deze graag een handje wilt helpt, of als je toch benieuwd bent wat je kunt doen om de kans op uilen in de omgeving kunt vergroten, dan vind je hier enkele tips.
Uilensoorten en hun leefgebied
Om te beginnen moet je op de hoogte zijn van de verschillende uilensoorten en hun oorspronkelijke nestplaatsen. Elke soort kiest namelijk een verschillende soort locatie om zijn nest te bouwen. De vier meest populaire uilensoorten in Nederland zijn de kerkuil, bosuil, steenuil en ransuil. Kerkuilen maken hun nest meestal in oude verlaten schuurtjes in donkere hoekjes van het bos. Voor kerkuilen is het essentieel dat hun nestplaats hoog boven de grond en in een geïsoleerde omgeving ligt.
Bosuilen nestelen bij voorkeur in hoge, dichte bossen; deze gebieden verdwijnen echter langzaam door de voortdurende verstedelijking van onze samenleving. Ransuilen zoeken meestal open velden op waar ze op muizen kunnen jagen; en hoewel ze meestal graag oude ekster- of kraaiennesten gebruiken, nestelen ze soms ook op de grond.
Nestgelegenheid voor de uil
We bieden uilenkasten aan voor deze verschillende soorten uilen, en elke kast is specifiek ontworpen voor de voorkeuren van die soort uil. De plaats om de kast te bevestigen verschilt ook per soort – voor bosuilen is de ideale hoogte circa 3-4 meter hoog. Voor ransuilen kun je het beste een locatie in de buurt van oude kraaiennesten zoeken, en daar op een hoogte van minimaal 4 meter de mand stevig in een boom bevestigen. Kies hiervoor een tak is in de vorm van een V en bevestig de mand met touw of tiewraps.
Als je het de uil nog meer naar de zin wilt maken, dan kun je ervoor kiezen om de uilenkast of uilenmand gedeeltelijk te vullen met nestmateriaal. Denk daarbij aan droge bladeren, mos, bosgrond of turf. Bevestig een uilenkast nooit boven water, in verband met jonge uiltjes die in het begin nog niet goed kunnen vliegen.
Wil je je uilenkast controleren op bewoning? Doe dit dan vanaf halverwege april, mits je dit voorzichtig doet. Uilen zijn zeer territoriaal en kunnen in de buurt zijn om hun jongen te beschermen. Raak de jonge uiltjes niet aan, ook niet wanneer je ze buiten het nest vind. Dan kunnen ze door hun moeder verstoten worden.
We hebben hieronder alvast ons assortiment met uilenkasten voor je klaargezet!