Tijdens het broedseizoen zijn eenden en hun eieren uitzonderlijk kwetsbaar voor roofdieren. Om deze vogels in deze kwetsbare periode een kans te geven, kunnen we beschermen met behulp van eendenmanden. Aangezien natuurlijke eendennesten helaas snel verdwijnen, is het plaatsen van dergelijke korven van belang om de kans op succes tijdens het broeden te vergroten.
Wat is een eendenkorf?
De eendenmand, traditioneel gemaakt van wilgenhout, is een nestkast voor verschillende soorten eenden, zoals wilde eenden. Tegenwoordig zijn er echter ook veel gemaakt van rollen hooigaas. Voordat je de mand op zijn plaats zet, moet je ervoor zorgen dat hij gevuld is met geschikt nestmateriaal, zoals gras of klein riet uit de buurt. Wees niet ontmoedigd als ze niet binnen het eerste jaar broeden – dit heeft tijd en geduld nodig! Als je de eendenkorf aan het begin van het seizoen plaatst, idealiter al in januari, geef je de eenden meer tijd om te wennen aan de aanwezigheid ervan en zullen ze veel eerder beginnen met nestelen. Het broeden begint meestal in maart.
Wat heb je nodig om een eendenkorf te plaatsen?
Het onderstaande lijstje benodigdheden mag niet ontbreken, wanneer je een eendenkorf gaat plaatsen:
- Eendenkorf
- Tie-wraps of touw
- Materialen om het nest mee te vullen, zoals gedroogd gras uit de omgeving
- Minimaal 5 lange stokken
In een ideale situatie moeten deze stokken van wilgentenen of bamboe (als er bevers in de buurt zijn) worden gemaakt. Verder moet ook rekening worden gehouden met verschillende omgevingsfactoren, zoals lage oevers voor jonge eenden en kuikens. Plaats een eendenkorf het liefst boven water, om roofdieren te weren.
Volg de onderstaande stappen om een eendenkorf te plaatsen
Nu je alle benodigde spullen hebt verzameld en een goede locatie hebt gekozen, is het tijd om aan de slag te gaan. Volg deze eenvoudige stappen op voor een goede installatie:
- Plaats de stokken stabiel in het water in een X-vorm om een betrouwbare basis te vormen. Bevestig hier tussen een horizontale stok. Zorg ervoor dat de korf iets achterover helt, 30 graden of minder.
- Het verzamelde nestmateriaal, zoals gedroogd gras, kun je nu in de korf neerleggen.
- Bind de eendenmand stevig aan de stokken vast met touw of bindbandjes, en zorg er ook voor dat je alle stokken stevig aan elkaar vastmaakt.
Ook van belang voor succes:
- Tussen verschillende broedkorven moet minimaal 2 meter afstand worden bewaard.
- De opening van de eendenkorf kun je het beste in noordoostelijke richting laten wijzen
- Om ervoor te zorgen dat de eieren droog blijven, moet je voldoende afstand creëren tussen de nestkast en het water, zodat wanneer het niveau stijgt, het niet in contact komt met de eieren.
Na het broedseizoen
Vanaf augustus zitten er geen eenden meer in de korven. Je kunt ze dan uit het water halen. Spoel ze af, laat ze drogen en hang ze vervolgens op de kop op in je schuur. Zo blijven ze goed en kun je ze volgend jaar opnieuw plaatsen.