Waarom zijn hommels nuttige dieren?

bij op bloem

Er bestaan vele uiteenlopende meningen over hommels in de tuin. De een zou juist graag hommels in zijn of haar tuin willen verwelkomen, terwijl de ander deze beestje graag op afstand houdt. Vaak weten mensen niet waarom hommels nuttig zijn in de tuin. Daarom gaan we in dit blogitem eens dieper in op hommels in de tuin en wat ze voor u kunnen betekenen!

Waarom Hommels?

Hommels zijn bijzonder nuttige beestjes, vooral omdat ze veel voor planten in uw tuin kunnen betekenen. Vaak worden hommels namelijk ingezet door professionele fruittelers om tot een maximale fruitoogst te komen. Hommels zijn namelijk de beste in het bestuiven van verschillende soorten planten. Waarom hommels dit doen? Stuifmeel staat bij alle hommelkolonies bekend als voedsel! Een van de grootste bezigheden van deze diertjes is dan ook stuifmeel verzamelen, wat voor de fruitteler vaak een zekerheid is op een goede opbrengst van fruit.

Een van de grootste misvattingen over de hommel is dat het een agressief insect zou moeten zijn, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. De hommel wordt namelijk vaak vergeleken met een wesp, die door zijn steken alleen zichzelf en zijn nest wil verdedigen. Bij hommels ligt dit iets anders. Hommels steken zelden, alleen wanneer een hommel in het nauw gedreven wordt zal deze gaan steken. Maar waar bij een wesp de angel uitvalt. Blijft deze bij de hommel nog even zitten waardoor deze ook vaker kan steken. Het laatste redmiddel van een hommel is bijten.

Wanneer kom ik de meeste hommels tegen?

Het hommel seizoen begint vaak in het voorjaar wanneer de temperaturen stijgen. Een leuk feitje om hierover te weten is dat de koningin dan heeft overwinterd in de grond en de enige is die de winter heeft overleefd van haar hele kolonie, dus schrik niet als u bij het harken van uw tuin of het verwisselen van de planten in uw tuin een hommel tegenkomt. Als de temperatuur een regelmaat van 6 tot 8 graden celsius heeft bereikt, vliegt de hommelkoningin pas uit. Na wat voedsel gevonden te hebben gaat ze al snel op zoek naar een nestplaats om aan een nieuwe populatie te beginnen.

Zelf hommels houden?

Hommels zijn dus zeer nuttig voor de bestuiving van verschillende soorten planten in uw tuin. Maar hoe kunt zelf hommels verwelkomen in uw tuin? Om te beginnen is het altijd goed om een hommelkast te plaatsen. Een hommel zal namelijk eerst uw hele tuin afstruinen om de meest geschikte nestplaats eruit te halen. Daarom vind je hommels ook vaak terug in de spouwmuren van huizen. Belangrijk is om de hommelkast dicht bij de grond te plaatsen, Hier ligt namelijk de voorkeur voor de meeste hommelkoninginnen om zich te nestelen.

Bekijk hier onze hommelkast!

Er is een manier om de koningin een zetje in de goede richting te geven. Mocht het toeval zich voordoen dat u een hommelkoningin tegenkomt, begeleid haar dan voorzichtig richting de invliegopening van de hommelkast. Nadat de koningin een half uur in de kast is verbleven, heeft ze inmiddels de nestkast goed geïnspecteerd. Laat haar daarna weer uitvliegen, wanneer ze daarna achtvormige rondes blijft vliegen is de kans groot dat ze daar haar nieuwe populatie zal beginnen.

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *