Hoe maak je een vleermuizenkast?

vleermuis

Vleermuizen zijn bijzondere wezens; de enige zoogdieren die in staat zijn om te vliegen. De meest voorkomende vleermuissoort in Nederland is de dwergvleermuis, die zich graag nestelt in kieren en spleten van holle bomen. Maar als er geen natuurlijke verblijfplaats voor hen is, kun je met een paar materialen gemakkelijk een kunstmatige verblijfplaats maken! Wij laten je zien hoe eenvoudig het is om een eigen vleermuiskast te maken en waar deze het beste geplaatst kan worden.

Instructies voor het maken van een vleermuiskast

Het plaatsen van vleermuiskasten vervangt geen natuurlijke boomholte of spleet in de muur, maar kan wel dienen als een ideaal toevluchtsoord voor slaapplaatsen en voortplanting. Jonge vleermuizen worden zelden grootgebracht in een kast, maar door deze beschutte plekken in te richten help je ze enorm!

Een vleermHet maken van de perfecte vleermuiskast begint met de vorm. Voor een gewone dwergvleermuis is het ideale design een platte vorm, die aan de onderkant een opening bevat waar hij in kan kruipen. Om deze leefruimte nog comfortabeler te maken voor onze harige vriend, maak je zaagsneden in de achterwand. Deze dienen voor steun, en voor een gemakkelijkere toegang naar boven en beneden! Zet een kortere plank tegen de langere en laat er slechts 1,5 centimeter tussen om een dunne gleuf te vormen – niet meer dan 1,7 centimeter breed om geen vogels in plaats van vleermuizen aan te trekken. Voor verdere instructies voor het opzetten van uw vleermuiskast, zie de gedetailleerde bouwtekening (vleermuiskast maken) hieronder!

Waar hang je je vleermuiskast op?

Nu je een mooie vleermuiskast hebt gemaakt, is het tijd om hem op te hangen! Zoals op de afbeelding te zien is, zorg je ervoor dat je aan de onderzijde van je creatie een dunne mestplank plaatst. Op die manier zullen de uitwerpselen van onze gevleugelde vrienden niet op je vensterbank of op looppaden vallen!

Voor optimaal succes monteer je meerdere vleermuiskasten in je omgeving. Als je de kast aan een muur of boom bevestigt, zorg er dan voor dat hij minstens 3 meter van de grond hangt zonder obstakels in zijn vliegroute. Zorg er bovendien voor dat je de kast richt op de plaats waar de zon opkomt, want vleermuizen geven de voorkeur aan warmte!

DHet onderhoud van je vleermuiskast is essentieel voor het welzijn van de vleermuizen die erin verblijven. In de winterperiode moet een grondige schoonmaakbeurt worden uitgevoerd; je kunt een zaklamp gebruiken of de mestplank controleren op mest als indicatie of er vleermuizen in verblijven. Zo blijft de vleermuiskast schoon en uitnodigend voor potentiële bewoners!

Wil je graag een vleermuiskast, maar zie je op tegen het klussen? We hebben uitstekend nieuws voor je: we hebben verschillende kant-en-klare opties beschikbaar!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *