Insecten zijn essentiële toevoegingen aan elke tuin. Vooral bijen bieden een groot aantal voordelen – van het bestuiven van bloemen tot het produceren van heerlijke honing. Ze steken bijna, dus een bijenhotel kan veilig worden opgehangen zonder tussenkomst van de bijen. Bovendien helpen deze hardwerkende beestjes je gewassen sneller te groeien door hun ijverige bestuiving!
Verstedelijking in Nederland maakt het steeds moeilijker voor wilde dieren om een nestplaats te vinden. Nu tuinen en huizen steeds netter worden, verliezen bijen hun ideale wilde habitat – en daarom bieden bijenhotels een nuttige, helpende hand! Bijen spelen een essentiële rol in de bestuiving en de voortplanting van het ecosysteem; door ze een verblijfplaats te bieden kunnen we ervoor zorgen dat het evenwicht in de natuur intact blijft.
Je eigen bijenhotel bouwen is een leuke en creatieve activiteit die iedereen in de zomer kan doen, zelfs als je jezelf niet beschouwt als een meester-doe-het-zelver. Hoewel je niet al te bedreven hoeft te zijn in dit project, zijn er wel enkele essentiële elementen nodig voor succes. Een goed gemaakt bijenhotel kan veel bijen aantrekken – houd dus rekening met deze tips!
Vorm en inhoud van je bijenhotel
Of je nu kiest voor een bijenhotel in de vorm van een huis, cilinder of vierkant – het maakt niet uit! Zolang de inhoud geschikt is en je het bijenhuis plaatst met een zonnige ligging op het zuiden, zal je zeker veel zoemende bezoekers ontvangen.
Verschillende soorten bijenhotels
Een bijenhotel is in principe erg eenvoudig. Het maken van een bijenhotel kan om twee manieren. Je kunt beginnen met een simpel houtblok, ook wel nestblok Het bouwen van een bijenhotel is eenvoudig. Er zijn twee belangrijke manieren om er een te bouwen. Begin met een houten blok, ook wel nestblok genoemd. Plaats het blok op een plek met voldoende zonlicht en boor verschillende gaten van verschillende breedtes en dieptes in het hout – voila, je hebt je eigen nestplaats voor bijen gemaakt! Een stam, dikke plank of blok hout zijn allemaal geschikt om hiervoor te gebruiken.
Om ervoor te zorgen dat je bijenhotel de perfecte plek wordt voor bijen, moet je gladde gaten boren met een scherpe boor. Bij veel splinters kunnen de vleugeltjes van de bijen vast kunnen zitten. De grootte van het gat moet variëren tussen 2 en 12 millimeter in breedte. Om deze gevleugelde beestjes een ideale schuilplaats te bieden, moet je bij het boren één kant gesloten laten en de diepte variëren van 3-20 centimeter. Met veel bloemen in de buurt kun je erop vertrouwen dat er altijd bezoekers onderweg zijn!
Als je op zoek bent naar iets uitdagender project, is het tweede type bijenhotel een geweldige optie. Alles wat je nodig hebt is een frame of een leeg vogelhuisje. Het midden moet open ruimtes of compartimenten hebben die gevuld kunnen worden met buizen zoals bamboestokken, siergras met holle stengels en riet. Deze zullen door de bijen worden gebruikt om hun nesten in je bijenhotel te maken! Op de afbeelding zie je een voorbeeld.
Een droog bijenhotel is belangrijk
Het bouwen van een bijenhotel met hardhout kan helpen de bijen te beschermen tegen het verwonden van hun vleugels. Dit komt omdat harder hout minder snel splijt. Het is echter wel belangrijk dat het hardhout niet nat regent. Het kan dan namelijk gaan schimmelen, en schimmelvorming kan fataal zijn voor de eitjes en andere bewoners. Om het bijenhotel veilig en droog te houden, worden veel in de winkel gekochte bijenhotels geleverd met een zinken dak dat ze tegen vocht beschermt. Het is echter belangrijk te onthouden dat bijen van zonlicht houden – zorg ervoor dat je niet al het licht blokkeert met het dak! Voor het beste resultaat gebruik je hardhout zoals eiken-, kersen-, walnoot-, appel- of perenhout wanneer je je eigen bijenhotel bouwt.
Een bijenhotel ophangen
Voor de nakomelingen van de bijen is het belangrijk dat de locatie zonnig en beschermd is tegen wind en regen. Daarom kun je een bijenhotel het beste plaatsen op een zonnige plek, met een afdakje tegen instromend water. Het bijenhotel zal de meeste bijen aantrekken wanneer de ingang naar het zuiden is gericht. Een bijenkastje ophangen op een mooie zonnige plek is dus zeker geen probleem!
Dit creëert de beste aanvliegroute voor de bij. In het najaar zijn de meeste bijen uit het bijenhotel vertrokken. Dit is de beste tijd om het hotel eens schoon te maken en wanneer nodig bij te vullen. Zo is het bijenhotel weer klaar voor de volgende bewoners!
Bijenhotel maken: een stappenplan
1: Materialen
Er zijn diverse materialen die je kunt gebruiken voor je project. Zo zijn harde houtsoorten zoals eiken-, kersen-, walnoot-, appel- en perenhout uitstekende bouwstenen. Bijen leggen hun eitjes in de gangen van deze buizen of holle takken, en hebben verschillende voorkeuren, dus een gevarieerd aanbod is een goed plan. Het is tenslotte goed om iets te hebben dat iedereen aanspreekt!
De onderstaande materialen zijn geschikt voor de gangen en vulling:
- Bamboe
- Riet
- Braam
- Rozen
- Brandnetels
2. De buitenkant
Voor de muren van een bijenhotel kun je bijvoorbeeld een houten kist, pvc buis, een oud vogelhuisje of Voor de buitenwanden kun je een houten kist of frame, een oud vogelhuisje of PVC-buis gebruiken – wat je maar wilt! Zorg er alleen voor dat de wanden waterdicht zijn en dat er genoeg buizen zijn waar de bijen in kunnen. Vergeet ook het dak niet!
3. Boorgangen
Als je de kans wilt maximaliseren dat bijen je bijenhotel bezoeken, is het belangrijk in gedachten te houden dat zij vaak de voorkeur geven aan verschillende nestomstandigheden en gangen. Zorg ervoor dat er een grote variatie aan gangdiameters voor hen beschikbaar is; dit zorgt voor meer variatie en trekt meerdere soorten bijen aan! Let ook op bij het kiezen van materialen voor deze gangen – verschillende elementen kunnen de aantrekkingskracht van verschillende soorten beïnvloeden. Een paar stelregels:
- Zorg dat de boorgangen aan één kant gesloten zijn;
- Zorg voor een diameter van 2 tot 12 millimeter voor elke boorgang en varieer;
- Zorg dat de boorgangen zo’n 3 tot 20 centimeter diep zijn en varieer.
4. Een goed dak
Het is essentieel dat je bijenhotel droog blijft. Te veel water kan schimmel vormen in de nauwe gangen van het huis, dus moet je zorgen voor een dak dat bestand is tegen vocht en het laat ontsnappen. Veel winkels verkopen bijenkasten met reeds gemonteerde zinken daken; je kunt echter ook dakpannen gebruiken als die het regenwater kunnen tegenhouden en de afvoer ervan vergemakkelijken.
5. De juiste locatie voor je bijenhotel
Voordat je je bijenhotel installeert, moet je een ideale locatie vinden: een warme, droge plek uit de wind. Richt het bijenhotel zoveel mogelijk in zuidelijke richting, want de eitjes hebben warmte en bescherming nodig in hun kamers. Probeer het tegen een muur te plaatsen voor extra comfort; kies bovendien een plek met mooie bloemen in de lente tot laat in de zomer, want dat trekt nog meer bijen aan!
Liever een bijenhotel kopen? Bekijk hieronder onze meest populaire bijenhotels. We hebben zelfs een doe-het-zelf pakketje voor een bijenhotel: leuk om samen met de kinderen te doen!