Is jouw tuin klaar voor de winter?

pimpelmees op besneeuwde tak

De temperaturen dalen en we verliezen weer een uur daglicht, dus het is tijd om de tuin winterklaar te maken. Als je wil dat je tuin het koude seizoen en de lente doorkomt, is winterklaar maken essentieel. Hoe kouder het wordt, hoe meer maatregelen moeten worden genomen. In deze blogpost geven we je een aantal handige tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Bescherm en help je planten

Helaas kan het winterweer je planten vaak de das omdoen. Een veel voorkomend symptoom hiervan is dat de stengels strogeel en kurkdroog worden. Een ander probleem dat zich kan voordoen is een zware sneeuwlaag die van de stengel van de plant afbreekt. Om dit te voorkomen kun je plantensteunen kopen of een stok langs de stengel van de plant binden.

Sommige planten kunnen niet tegen vorst en gaan sterven af bij blootstelling aan koude temperaturen. Het is echter niet altijd duidelijk welke temperatuur “te koud” is, aangezien dit van plant tot plant verschilt. Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van jute zakken. Door deze te vullen met stro en droge bladeren en over de planten te leggen beperk je de schade. Het is uiteraard geen garantie voor succes. Ook van belang: als je een tuinslang of buitenkraan hebt, om het water af te sluiten. Zo voorkom je namelijk schade aan de leidingen.

Verzorg je gazon in de winter

Een prachtig, gezond gazon is het stralende middelpunt van je tuin. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je gazon de winter ongeschonden overleeft:

  • Om je gazon groen te houden, dien je alle bladeren bij elkaar harken en uit het gebied verwijderen. Zo krijgt je gazon zoveel mogelijk licht;
  • Het is het beste om het gazon te maaien wanneer het gras nog groeit, en stel de maaihoogte zo mogelijk in op 4 centimeter;
  • Als je van plan bent om het gras te gaan maaien, laat dan juist de bladeren te laten liggen! Bladmaaisel wordt eerder afgebroken in een composthoop dan hele bladeren;
  • Loop zo min mogelijk over je bevroren gazon en laat gevallen sneeuw liggen.

Help de vogels in je tuin

Vergeet ook de kleine vogels niet. Zij hebben in de winter meestal niet genoeg voedsel om hun lichaamstemperatuur op peil te houden (maar liefst 40 graden Celsius!). Zorg er dus voor dat al je nestkasten bewoonbaar zijn en dat je voederhuisjes vogelvoer bevatten! Als je een vogelbad hebt, bedek het dan met gaas. Want als het water op hun vleugels komt, kunnen ze bevriezen. Bij extreme vorst is het beter om het vogelbad schoon te maken, zodat het niet barst door de nachtelijke bevriezing. Dan kun je het lege vogelbad uiteraard wel vullen met voer, daar hebben de vogels dan zeker baat bij!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *